Kraujo donoru gali būti TRIUŠIS

Triušių kraujo perpylimas nėra dažna praktika ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Dažniausiai dėl to, kad žmonės šiuos augintinius neretai vertina mažiau nei šunis ar kates... Tačiau tai pamažu keičiasi ir net viena sėkmingai atlikta procedūra yra labai reikšminga pasveikusio trušio šeimininkui.
 

Kraujo donoru gali būti triušis, kuris:

  • Yra nuo 11 mėnesių iki 4 metų amžiaus
  • Pageidautina stambus, sveikas patinukas ar stambi patelė
  • Yra laiku paskiepytas
  • Anksčiau neturėjo kraujo ar jo produktų perpylimo
  • Kraujo donorystės metu nėra gydomas medikamentais
     

Kraujo paėmimo procedūra susideda iš šių etapų:

  • triušis donoras apžiūrimas veterinaro, patikrinamas širdies darbas
  • Paruošiama (nuskutama ir dezinfekuojama) kraujo paėmimo vieta – galinės kojos šonas, kaklo sritis ties jungo vena, didesniems triušiams gali būti paruošiama priekinė koja kiek žemiau alkūnės, retais atvejais kraujas imamas iš venų ausyje
  • Į veną įvedama speciali adata sujungta su kraujo paėmimo maišeliu ar švirkštu
  • Kraujo paėmimas užtrunka 5-10 minučių, o jo metu paimama iki 6-10 proc. kraujo, kurio bendras kiekis skaičiuojamas 6-8 proc. triušio svorio
  • Ištraukus adatą žaizda stipriai užspaudžiama 15-20 minučių uždėjus ant jos sterilų tvarstį (gali būti apibintuojama)
  • triušiui duodama vandens, skanėstų, leidžiama ramiai pagulėti, iš lėto atsigauti
  • daugelis triušių gana gerai reaguoja į šią procedūrą, jeigu ji atliekama ramiai, tad narkozės neprireikia

 

Dažniausiai užduodami klausimai
 

Ar duodant kraujo triušiui skauda?

Triušiui kraujo donorystė nėra skausminga. Nedidelis skausmas ar diskomfortas gali būti jaučiamas kol įduriama speciali adatą, tačiau vėliau procedūra visiškai neskausminga.

 

Ar kraujo donorystė gali pakenkti mano triušiui?

Iš triušio donoro visada paimamas saugus kraujo kiekis  (iki 8-10 proc. kraujo, kurio bendras kiekis skaičiuojamas 6-8 proc. triušio svorio)

 

Kaip dažnai galima duoti kraujo?

Kraujo perpylimas triušiams yra labai retai atliekama procedūra ir duomenų apie tai, kaip greitai triušio organizmas atsistato po kraujo davimo procedūros, labai trūksta. Manoma, kad visiškai saugu kraujo duoti ne dažniau nei kas du mėnesius.

           

Ar triušiams tinka bet kokio kito triušio kraujas?

Taip. Triušiai, priešingai nei žmonės, šunys, katės ar žirgai turi vieną kraujo grupę. Dėl šios priežasties net vieno kraujo perpylimo metu gali būti naudojamas skirtingų triušių donorų kraujas. Tačiau, kadangi kraujo perpylimas pacientui visada yra rizikingas dėl galimos organizmo imuninės sistemos reakcijos, patariama prieš perpylimą atlikti donorų atitikimo patikrinimą (kraujo donorų kraujo mėginiai maišomi su paciento kraujo raudonaisiais kūneliais ir stebima ar nevyksta koaguliacija)

Susisiekite su mumis

 

Registruotis naujienlaiškiui

 
  

Kas gali tapti kraujo donoru

Kraujo donoru gali tapti sveikas, neturintis antsvorio, nesirgęs erkių platinamomis ligomis ir neturėjęs kraujo perpylimo procedūrų augintinis. Gyvūno svoris, amžius ir lytis priklauso nuo gyvūno rūšies. Plačiau apie tai skaitykite čia: ŠUO, KATINAS, TRIUŠIS, ŠEŠKAS, ŽIRGAS

© 2016 VET kraujo donorų duomenų bazė. Visos teisės saugomos.